Slavernij is een pijnlijk onderdeel van onze geschiedenis dat onuitwisbare sporen heeft nagelaten in onze samenleving. Juist daarom is het ontzettend belangrijk om deze geschiedenis te leren kennen en te begrijpen. Door te leren over het slavernijverleden slaan we als samenleving een brug tussen verleden, heden en toekomst. Samen dragen we bij aan een meer inclusieve en gelijkwaardige samenleving voor iedereen.
Houd onze agenda in de gaten voor boeiende gastsprekers en educatieve activiteiten die je kennis zullen verdiepen. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om een van onze bestuursleden uit te nodigen als gastspreker op jouw school of bedrijf. Neem hiervoor contact met ons op via info@30juni1juli-fryslan.nl.
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Nederland slavernij officieel afschafte. Veel Friezen associëren slavernij met het westen van Nederland, maar dat is niet terecht. Ook in Fryslân zijn namelijk sporen van deze pijnlijke geschiedenis te vinden. In de collecties van Historisch Centrum Leeuwarden en Tresoar bevinden zich diverse bronnen die ons meer over het Friese slavernijverleden vertellen. Vanaf 21 juni is er op GeschiedenisLokaal Fryslân lesmateriaal bij die bronnen beschikbaar voor zowel het basis- als het voorgezet onderwijs.
Slavernijverleden van Fryslân
De afschaffing van de slavernij in de Nederlandse kolonies gebeurde in fases. In 1814 werd de handel tot slaaf gemaakte mensen verboden, in 1860 de slavernij in Nederlands-Indië en in 1863 de slavernij in Suriname en het Caribisch gebied. Maar niet alle tot slaafgemaakten waren direct vrij. Nog tot 1873 werd een deel hiervan gedwongen om op de plantages te blijven werken. Dit jaar is het dus 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en het Caribisch gebied écht voorbij is.
Lancering nieuw lesmateriaal
Het nieuwe lesmateriaal over het Friese slavernijverleden werd op woensdag 21 juni tijdens een presentatie gelanceerd en is beschikbaar voor elke onderwijzer in Fryslân.
Tot voor kort werd slavernij gezien als iets waarmee Fryslân niet veel te maken had, dat steden als Amsterdam en Middelburg een grotere rol hebben gespeeld in het slavernijverleden van Nederland. Maar ook in onze provincie vind je sporen terug van het slavernijverleden. Gebouwen, monumenten en straatnamen in plaatsen als Leeuwarden, Harlingen, Dokkum en Wolvega, en archiefstukken en museale objecten in onze archiefinstellingen en musea herinneren aan dit pijnlijke verleden.
Slavernijverleden dichter bij Friese leerlingen
Het is belangrijk om de kennis en bewustwording van dit beladen erfgoed in onze directe omgeving te vergroten. Daarom heeft het digitale bronnenplatform GeschiedenisLokaal Fryslân het initiatief genomen om – in samenwerking met NHL Stenden Hogeschool Leeuwarden – het slavernijverleden dichter bij Friese leerlingen te brengen. Studenten van de Pabo en de docentenopleiding Geschiedenis ontwikkelden lessen, waarin leerlingen onderzoek doen naar sporen in en historische bronnen over de omgeving waarin zij dagelijks lopen, fietsen of scooteren.
Bekijk de website "Slavernij en Jij" voor essentiële thema's over het Nederlandse slavernijverleden. Het bevat basiskennis van wetenschappers en deskundigen en is geschikt voor scholieren en studenten van VMBO-T, HAVO, VWO en MBO.
Les over slavernij via Keti Koti viering op 1 juli. Behandelt koloniaal verleden van Suriname, Antillen, West-Afrika en Nederland. Keti Koti Junior in Amsterdam-Oost met lessen, creativiteit en kinderherdenking. Les ontwikkeld door NiNsee en Wereldmuseum
Het Wereldmuseum in Amsterdam heeft een lespakket samengesteld over Keti Koti. Op de museumwebsite vind je creatieve activiteiten, verhalen en feestvoorwerpen passend bij Keti Koti.