Herdenken, vieren en verbinden

Bouw samen met ons aan een gelijkwaardige toekomst

Stichting comité 30 juni - 1 juli Fryslân zet zich in om meer kennis en bewustwording te genereren in de Friese samenleving over het trans-Atlantische slavernijverleden

Demissionair staatssecretaris Van Huffelen op werkbezoek bij Comité 

© Lucas Kemper

 © Lucas Kemper


Van links naar rechts: projectcoördinator Evelyn Andoh, voorzitter Björn Fräser, 
demissionair staatsecretaris Alexandra Van Huffelen, burgemeester Sybrand Buma

Op 13 december jl. bracht demissionair Staatssecretaris Van Huffelen een werkbezoek aan Leeuwarden en sprak met lokale initiatieven en gemeenschappen om de voortdurende impact van de Nederlandse koloniale geschiedenis en de betekenis van de 150ste verjaardag van de afschaffing van de slavernij te bespreken. Samen met burgemeester Buma en wethouder Kramers mochten onze voorzitter Björn Fräser en projectcoördinator Evelyn Andoh haar ontvangen en het gesprek aangaan.

Van Huffelen bezocht na het eerste overleg in de Harmonie zo’n honderd leerlingen van OSG Piter Jelles !mpulse, die een projectdag hadden rondom het thema slavernijverleden. De projectdag maakt onderdeel uit van Proeftuin Slavernijverleden: een op maat gemaakt programma voor het vak Mens en Maatschappij, in samenwerking met Kunstkade, Historisch centrum Leeuwarden, Tresoar en geschiedenisdocente Hannah van der Plaat. Het project zal uitmonden in een eindpresentatie op 1 februari waarin studenten hun kennis zullen laten zien via verschillende artistieke media.

Na het bezoeken van de leerlingen werd de voorstelling Tinten van danstheater AYA bezocht en wandelden we onder leiding van A guide to Leeuwarden langs locaties in de binnenstad waar de historische impact van de slavernij voelbaar en zichtbaar is gebleven.

De Staatssecretaris ging in het Keramiekmuseum Princessehof in dialoog met de lokale Afro-Caribische gemeenschap, de gemeente Leeuwarden en Comité 30juni-1juli Fryslân. De bijeenkomst had tot doel het lokale perspectief op de aanhoudende gevolgen van de slavernij te begrijpen. De historische band van het museum met het Nederlandse slavenverleden, geïllustreerd door de betrokkenheid van Maria Louise Van Hessen-Kassel bij tot slaaf gemaakte kinderen, voegde een diepgaande laag toe aan het gesprek.

Betekenis van het bezoek

Het bezoek sloot strategisch aan bij de 150ste verjaardag van de afschaffing van de slavernij en de recente erkenning van de rol van de Nederlandse staat in de trans-Atlantische slavenhandel. Door samen te werken met lokale gemeenschappen en initiatieven probeerde de staatssecretaris de perspectieven en uitdagingen buiten de Randstad te begrijpen, in navolging van de inzet van de regering om de impact van het koloniale verleden van het land te erkennen en aan te pakken.

Het bezoek van Staatssecretaris Van Huffelen aan Leeuwarden onderstreept het belang van het bevorderen van een alomvattende dialoog over de blijvende gevolgen van de Nederlandse koloniale geschiedenis. De gesprekken dragen bij aan een breder begrip van de complexiteit rond de erfenis van de slavernij in Nederland. De initiatieven in Leeuwarden zijn een voorbeeld van de gezamenlijke inspanningen om het bewustzijn, de herinnering en de dialoog over dit cruciale aspect van de Nederlandse geschiedenis te bevorderen. Aankomend jaar zal het gesprek worden voortgezet.

Word vrijwilliger

De activiteiten zijn mogelijk dankzij subsidies, donaties en vrijwilligers.

Doneren

We waarderen elke bijdrage. Met jou steun kunnen we ons blijven inzetten

Agenda

Benieuwd naar onze activiteiten? Kom gezellig langs!

Bekijk onze evenementen

juni, 2024